لیست اخبارمقالات

ارسال به دوست

نام شما :
نام دوست شما :
ایمیل دوست شما :

×

اشتراک گذاری


×

رادیکالهای آزاد و نقش تخریبی آنها در بدن

  • 1394/11/25
  • 0
  • 4314
  • نوشته مدیر سایت

  

     رادیکالهای آزاد و نقش تخریبی آنها در بدن

 

تولید رادیکال های آزاد فرایندی طبیعی است که در جریان تنفس و اكسيد شدن مواد در بدن به وجود می آید و می تواند باعث بروز اثرات ناخواسته فراوانی بر ساختار و عملكرد بافت های بدن شود. قرار گرفتن در معرض پرتوها نیز به عنوان یک منبع برونی می تواند باعث تشکیل رادیکال های آزاد گردد. رادیکال های آزاد ترکیباتی با پوسته الکترونیکی ناقص (جفت نشده ) هستند که با سایر ساختارهای سلولی بسیار واکنش پذیرند ، از اینرو توانایی آسیب زدن به بسیاری از مولکولهای زیستی مثل پروتئین ها و لیپید ها را دارا می باشند و باعث ایجاد نقص در ساختار و عملکرد این ملکولها می شوند. این امر از طریق ربودن الکترونهای بخش های مختلف سلول و  از طریق فرایندی به نام اکسیداسیون صورت می گیرد به همین دلیل آسیب ناشی از رادیکال های آزاد " استرس اکسیداتیو " نیز نامیده می شود . زمانی که رادیکال های آزاد اجزاء مهم سلول را اکسید می کنند ، آن اجزاء توانایی عملکرد درست خود را از دست می دهند و این تخریب غیر قابل جبران منجر به مرگ سلولی می شود . این ترکیبات مهلک می تواند به چربی های بدن حمله کند ، غشاء سلولی را پاره کند و یا مواد سمی را به بافت های دور خود انتشار دهد. به همین علت این ترکیبات یکی از عوامل اصلی پدیده پیری و بیش از 100 نوع بیماری مختلف می باشند.

اما موجودات زنده جهت مقابله و خنثی نمودن اثر این گونه مواد کنش گر ، دارای سازوکارهای مختلفی از جمله سیستم های دفاعی آنتی اکسیدانی می باشند که از آنها می توان به پروتئین ها و آنزیم هایی مانند کاتالاز ، پراکسیداز ، فلاوونوئیدها و ویتامین ها اشاره کرد. آنتی‌اکسیدان‌ها دارای الکترون اضافی و بار الکترونیکی منفی هستند ؛ بنابراین می‌توانند اثر مخرب رادیکال‌های آزاد را در بدن خنثی کنند. این مواد با دادن الکترون به رادیکال‌های آزاد ، از تخریب سلول‌های بدن جلوگیری می‌کنند و نقش بسیار مفیدی در احیا مجدد سلامتی بدن ایفا می‌کنند .

 

 

 

   زمانی که الکترون های رادیکال آزاد جفت می شوند، ساختار آن تثبیت شده و به مواد غیرسمی برای سلول تبدیل می شوند . بنابراین دسترسی فراوان به آنتی اکسیدان ها در بافت های سلولی در جلوگیری یا کند کردن روند استرس اکسیداتیو بسیار موثر است . آنتی اکسیدان ها باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی می گردند و در نتیجه میزان عفونت را .در بدن کم می کنند  

 

 منابع تولید رادیکال آزاد 

 

 با تغییر روش زندگی به شهرنشینی و همچنین پیشرفت تکنولوژیکی ، میزان زیادی آلودگی همچون آلودگی هوا و آلودگی های الکترومغناطیسی محیط و عوامل استرس ‌زا و تغذیه نادرست باعث بوجود آمدن رادیکال‌های آزاد بسیار زیادی در بدن ما شده است و از این رو می توان رادیکال های آزاد را سر منشأ بسیاری از بیماریها مانند سرطان، پیری زودرس پوست ، مشکلات قلبی ، کاهش سیستم ایمنی بدن ، اختلالات عصبی ، از کار افتادن عضلات و دیابت دانست .

 

  


 

 

مهمترین عامل خارجی که موجب ایجاد رادیکال آزاد می گردد ، نور خورشید است . هنگامیکه یک ملکول بر اثر تابش نور خورشید پر انرژی می گردد ، از حالت پایداری خارج میشود و برای رسیدن به حالت پایداری به اجزاء اصلی پوست هجوم آورده و موجب تخریب کلاژن و الاستین در لایه درمیس پوست می گردد . بنابر این اولین سد دفاعی در برابر پرتوهای مضر خورشید استفاده از فراورده های ضد آفتاب می باشد . با توجه به موقعیت خورشید در آسمان ، مدت قرار گرفتن در معرض اشعه خورشید و میزان حساسیت پوست فرد ، از ضد آفتابها با SPF های مختلف استفاده می شود . ولی ضد آفتاب به تنهایی نمیتواند از ایجاد رادیکالهای آزاد جلوگیری کند . از همین رو اخیراً از ویتامینهای مختلف به صورت موضعی و خوراکی هم استفاده می شود تا میزان آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد کاهش یابد  .همچنین استفاده از کرمهایی که هم ضد آفتاب و هم ترکیبی از ویتامین ها را در خود دارند می تواند در مقابله با ایجاد رادیکالهای آزاد بسیار موثر باشد . آنتی اکسیدان یا مواد ضد رادیکال آزاد موجود در این کرمها دارای ملکولهای بسیار پایداری هستند که میتوانند رادیکالهای آزاد را پایدار کنند ، بدون آنکه خودشان نا پایدار شوند .

 

  

بهترین روش مقابله با رادیکالهای آزاد

 

بهترین روش مقابله با رادیکالهای آزاد استفاده از مواد ضد اکسیداسیون است . آنتی اکسیدان ها با خنثی سازی رادیکال های آزاد فرآیند اکسیداسیون را متوقف می کنند. برای انجام این کار خود آنتی اکسیدان ها اکسیده می شوند. به همین دلیل دائما به وجود منابع آنتی اکسیدانی در بدن نیاز است. بیش از 4000 ترکیب آنتی اکسیدان درغذاها وجود دارد ولی بیش از همه، ویتامین های C,E و بتاکاروتن و نیز ماده معدنی سلنیوم مهم هستند.  علاوه بر دریافت آنتی اکسیدان ها از طریق میوه ها ، سبزی ها ، غلات سبوس دار و مکمل های خوراکی ، مصرف کرم ها و شوینده های حاوی آنتی اکسیدان نیز می تواند سلولها را از تاثیر مخرب رادیکالهای آزاد محافظت کنند.

کوآنزیم Q 10 یک آنتی اکسیدان بسیار قوی است که به طور طبیعی در بدن انسان وجود دارد ولی عواملی مثل افزایش سن، استرس و برخی داروها میزان کوآنزیم Q 10 را در بدن کاهش می دهند و قدرت دفاعی سلولها را در برابر استرس کاهش داده در نتیجه نوسازی سلولها نیز کاهش می یابد . در حقیقت میزان کوآنزیم Q 10 به عنوان یک نشانگر طبیعی پیری است . در اکثر افرادی که بیش از سی سال سن دارند میزان کوآنزیم Q 10 پوست، پایین تر از حد نرمال است که در نتیجه آن قدرت سنتز کلاژن و الاستین و سایر مولکولهای حیاتی پوست کاهش می یابد. متاسفانه کم شدن مقدار کوآنزیم Q 10، پوست را مستعد آسیب هایی می نماید که رادیکالهای آزاد مسئول آن می باشند و همه جا به وفور یافت می شوند.

 

 

 

 

 کوآنزیم Q 10 که مولکول کوچکی است به راحتی داخل پوست نفوذ می کند این ماده باعث نوسازی و تجدید سلولها می شود. تحقیقاتی که در سال 1999 در آلمان انجام شد نشان داد که پس از مصرف موضعی کوآنزیم  Q 10عمق چین و چروکهای پوست کاهش می یابد. کوآنزیم Q 10 از اثرات مخرب UVA که همراه با افزایش آنزیم کلاژناز می باشد جلوگیری می نماید و پوست را در برابر صدمات اکسیداتیو اشعه خورشید محافظت می نماید.

 

 

 توصیه ما  به شما:

 

-         ژل شستشوی پوست مناسب پوست های نرمال و مختلط رگال کیوتن

-        ژل شستشوی پوست مناسب پوست های خشک و حساس رگال کیوتن

-        سرم ضد چروک دور چشم و لب رگال ایج کنترل

-         کرم روز تغذیه کننده رگال بیوتی

-        کرم احیاء کننده و ضد چروک  رگال کیوتن

-         کرم شب ضدچروک شاداب کننده رگال کیوتن

-         کرم روز مرطوب کننده و ضدچروک شاداب کننده رگال کیوتن

-         کرم ضدچروک شب مینرال رگال کیوتن

-         کرم روز مرطوب کننده و ضدچروک مینرال رگال کیوتن

-         کرم لیفتینگ پوست نواحی دور چشم رگال کیوتن

  




نظر شما
نظرات کاربران
  • تعداد نظرات : 0
  • نظرات انتشار یافته : 0
  • در انتظار تایید : 0
  • نظرات تایید نشده : 0